Fontanna czekoladowa to bardzo atrakcyjna forma podania tego produktu spożywczego. Ma ona szczególne zastosowanie podczas wszelkiego rodzaju imprez czy uroczystości.
Topienie czekolady
Czekolada do fontanny powinna być w odpowiedni sposób rozpuszczona przed podaniem jej w tak bardzo atrakcyjnej formie. Roztopić ją można na bardzo zróżnicowane sposoby. Można to na przykład uczynić w mikrofali, która idealnie nadaje się do tego celu. Czekoladę należy umieścić w misce oraz włożyć ją do urządzenia. Podgrzewa się ją jedynie przez około trzydzieści sekund, a następnie należy bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Jest to bardzo skuteczny sposób roztapiania tego wyrobu, co sprawia, że można go wykorzystać w fontannie.
Kąpiel wodna
Czekoladę stosowaną w fontannach z powodzeniem można również roztopić w tak zwanej kąpieli wodnej. Również jest to bardzo dobre rozwiązanie, które sprawdza się w szczególności, gdy ktoś nie posiada w swoim mieszkaniu mikrofali. W celu rozpuszczenia w ten sposób czekolady należy umieścić ją w misce, którą następnie należy włożyć do garnka z gotującą się wodą. Czekolada pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się w bardzo dobry sposób roztapiać i będzie można ją wykorzystać w fontannie.